Vragen over een netwerk? Praat met een AV’er!

  • Geplaatst op
  • Door Peter van Beek
  • 0

Audiovisueel specialisten (zoals wij van HDBTconnect) zijn zwaargewichten als het gaat om uw netwerk. Plat gezegd gaat internet steeds meer om (bewegend) beeld in plaats van tekst. Met een avondje Netflix kijken (in 4K) verbruik je al snel zo’n 25 megabit per seconde. Ter vergelijking; dat is net zo veel als met 7 computers tegelijk websites bekijken en email binnenhalen en verzenden.


Een netwerk voor zowel ondernemingen als thuisgebruik gaat niet meer om de hoeveelheid aansluitingen, maar om datagebruik per aansluiting. En omdat AV de grootverbruiker is in de datastroom is de AV specialist de juiste persoon om uw netwerkconfiguratie te bepalen.


AV over IP (ethernet) is Nu én de toekomst!Vijf redenen:


1. Schaalbaarheid

AV over IP elimineert de beperkingen van zowel de beeldbron (TV decoder, Apple TV, beveiligingscamera, enzovoorts) als het beeldapparaat (TV, Beamer en Tablet). Alles wordt deelbaar. Decoders zijn niet meer beperkt tot 1 TV, maar benaderbaar vanaf iedere TV. Bovendien zit er geen maximum aan het aantal beeldapparaten en beeldbronnen! Ideaal dus voor business omgevingen, maar ook voor een modern huishouden.


2. Flexibiliteit

HDMI over een netwerk versturen maakt het eenvoudig om bijvoorbeeld meer beeldapparaten toe te voegen. Het enige wat nodig is, is nog een ethernetaansluiting en stroom, maar ook dat zou kunnen vervallen als het apparaat gevoed kan worden via PoE (Power over Ethernet). Hierdoor is het zeer flexibel. Met oog op de toekomst zouden er meer zenders toegevoegd kunnen worden omdat de bandbreedte van Ethernet groter is dan dat van COAX.


3.      
Afstand

Een HDMI kabel is in vergelijking met een netwerkkabel (cat 6 of 7) erg beperkt. De gegevenssnelheid van HDMI is 10.2 Gbps. De snelheid van Cat 7 is 10 Gbps. Daarnaast is de maximale lengte van HDMI 10 meter, 15 meter lukt met veel geluk, maar daarna is het signaal weg. Voor Cat 7 is de maximale lengte 100 meter!


4.      
Beeldkwaliteit

Hoge resoluties vragen om hogere overdrachtssnelheden.


De huidige resoluties zijn:
 

 

Resolutie

Formaat

Beter bekend als

SDTV

480i

 

SD – Breedbeeld (16:9)

 

576i

 

SD – PAL (4:3)

EDTV

480p

720 x 480

PAL (4:3)

 

576p

720 x 576

Breedbeeld (16:9)

HDTV

720p

1280 x 720

HD

 

1080i

1920 x 1080

Full HD (opgebouwd in lagen)

 

1080p

1920 x 1080

Full HD

UHDTV

2160p

3840 x 2160

4K UHD

 

4320p

7680 x 4320

8K UHD

 

8640p

15360 x 8640

De verwachting in de toekomst.

 

Als de kwaliteit omhoog gaat, gaat ook de gegevenssnelheid voor de overdracht tussen beeldbron en beeldapparaat omhoog. Nu is voor een 1080p resolutie een snelheid van 10.2 gbps nodig. Voor 8K is dat zo’n 41 Gbps.


Let wel, dit is ongecomprimeerd. De nieuwe HDMI-kabels (HDMI 2.0) kunnen een overdrachtssnelheid van 18 Gbps aan. Dit is voldoende voor 4K 60 (Resolutie van 3840 x 2160 met 60 frames per seconde). Dit is dan wel een ongecomprimeerd signaal. Voor distributie over IP wordt er compressie toegepast.


Hier ligt voor de markt nog een uitdaging, omdat de nieuwe resoluties over IP ook veel meer verkeer zullen opleveren over het netwerk. Dat vraagt dus veel van alle componenten. Switches, Kabels en Connectoren zullen hierop in moeten spelen.


Alle schakels in de keten dienen te voldoen aan de eisen van het signaal. Voldoet 1 component niet (en dat kan al een eenvoudig netwerkstekkertje zijn) gaat de hele keten op zwart.


5.       Kostenbesparing

De schaalbaarheid maakt het goedkoper om apparaten te verdelen over een netwerk dan per beeldbron adapters aan te schaffen. Die besparing is aanzienlijk.

 


Best pittige materie. Maar het maakt wel duidelijk dat AV veel meer van uw netwerk vereist dan alleen IT!

 


HDMI over IP is geen standaardoplossing maar altijd maatwerk.


De specialisten van HDBTconnect zijn altijd beschikbaar om vrijblijvend met u mee te denken en gezamenlijk een inventarisatie te maken van uw wensen. Samen met u en onze kennis van de mogelijkheden kunnen wij een passend voorstel maken dat uw netwerk klaar maakt voor de toekomst.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »