Wat is HDBaseT

HDBaseT stuurt beeld, geluid, internet, besturing en 100 watt stroom over één enkele Cat 5e/6/7 kabel.

HDBaseT heeft veel voordelen ten opzichte van de huidige standaard om signalen over te brengen.

Zo is HDMI beperkt in signalen (beeld en geluid) maar ook in kabellengtes is hierin veel te winnen. Bij een afstand van 20 meter is HDMI niet meer bruikbaar terwijl met Cat 5 e/6/7 kabellengtes tot wel 180 meter aankan. Bovendien is de meerwaarde van deze techniek ook dat er meer signalen over de Cat kabel heen kunnen. Zo is het met een Matrix Switch mogelijk om alle componenten centraal aan te sturen en vervolgens ook vanaf ieder beeldapparaat te benaderen. Dit heeft veel voordelen:

Voor thuis:

 • Alle content die u af kunt spelen vanaf uw mediaplayer (bijvoorbeeld Apple TV) kan dankzij HDBaseT bekeken worden vanaf iedere tv.
 • Alle componenten rondom de TV kunnen uit het zicht onttrokken worden.
 • Gamen is mogelijk op iedere tv in huis.
 • Alle opgenomen programma’s terugkijken vanaf iedere tv in huis.
 • Het signaal van de decoder van uw abonnee tv is te bekijken vanaf ieder beeldapparaat.
 • Ook het pauzeren van een game, opname of live tv* (*afhankelijk van decoder) om vervolgens op een ander beeldapparaat verder te kijken behoort tot de vele mogelijkheden.

Voor zakelijk gebruik:

 • Overbrug tot wel 180 meter tussen de bron en het beeldapparaat
 • Een beamer is aan te sturen vanaf een centraal punt, met slechts één kabel.
 • Alle mediaplayers en computers in een museum of themapark overzichtelijk en beheersbaar bij elkaar.
 • Voor narrowcasting kunnen alle players gecentraliseerd worden waardoor er geen apparaten e.d. meer achter beeldschermen of boven het plafond weggewerkt hoeven te worden.
 • HDBaseT en KVM extenders maken het zelfs mogelijk om alle desktopcomputers te centraliseren zodat deze van de werkvloer kunnen verdwijnen. HDBaseT is details

HDBaseT is een protocol ontstaan door een samenwerking van Samsung, LG, Sony Pictures Entertainment en chipfabrikant Valens om gezamenlijk een technologie te ontwikkelen die alle bekabeling van en naar een tv, monitor of beamer vervangt door één Cat (netwerk) kabel.

Het uitgangspunt bij deze technologie is het zogenaamde “5Play™” waarbij Full HD digitale video, audio, ethernet, voeding (stroom), en signalen voor de aansturing van de apparatuur over een Cat kabel kunnen.

HDBaseT is een protocol wat zowel in consumenten elektronica als professionele audiovisuele apparatuur geïmplementeerd kan worden.

HDBaseT is een alternatief voor aansluitingen zoals HDMI, coax kabel, composiet video, S-Video, SCART, DVI of VGA. HDBaseT verbindt apparaten zoals set-top boxes (decoders), DVD-spelers, Blu-ray spelers, personal computers (pc's), video game consoles en AV receivers naar digitale audio- en beeldapparaten.

De HDBaseT technologie creëert de mogelijkheid om via een Matrix Switch diverse apparaten (welke voorzien zijn van een HDMI of DVI aansluiting) met één of meerdere beeldapparaten te verbinden. Met de zogenaamde extenders (set van zender en ontvanger) is er ook de mogelijkheid om een HDMI signaal te verlengen tot wel 180 meter. Dit is aanzienlijk langer dan een gewone HDMI kabel omdat deze na 20 meter al signaalverlies heeft. HDBaseT ondersteunt alle videobronnen, inclusief oudere producten. Het ondersteunt tv en pc video formaten, inclusief FullHD (tot wel 2x4K) en 3D-video.

HDBaseT ondersteunt de 100 Mbit versie van ethernet (Internet via een lokaal netwerk) bekend als 100BaseT. Dit kan internettoegang bieden, of televisies, stereo's, computers en andere apparaten met elkaar laten communiceren, in- en uitschakelen en geeft toegang tot multimedia, waaronder video, foto's en muziek die zijn opgeslagen op het lokale netwerk.

Het verzenden van stroom over dezelfde kabel geeft de mogelijkheid om de stekker van de apparaten weg te laten. HDBaseT gebruikt de bestaande Power over Ethernet (PoE ) technologie en PoE + om de bron van stroom te voorzien. Elektronische beeldapparaten, zoals low-power Blu-ray spelers, monitoren en tv’s hebben geen externe voedingskabels meer nodig. HDBaseT kan apparaten van stroom voorzien tot 100 watt DC (gelijkspanning).

HDBaseT kan tevens de signalen van uw afstandsbediening verzenden naar uw apparatuur, zelfs wanneer deze zich in een andere kamer bevinden.

HDBaseT kan ingezet worden op alle HDMI apparatuur.

Om de werking iets te verduidelijken deze schematekening:

 

Twee praktijk voorbeelden met senario's waarbij een HDBaseT Matrix Switch is geïnstalleerd:Senario 1:
Vader kijkt op TV 1 naar voetbal via TV Decoder 1. Moeder heeft geen zin in voetbal, zij kijkt op TV 2 naar een film welke op een andere zender te zien is. Ze kijkt via decoder 2. Dochter speelt op haar iPhone. Het signaal is via Apple TV op TV 3 te zien. Zoon speelt op zijn spelcomputer op de beamer. Hij pauzeert zijn spel en zapt even op de Matrix Switch naar TV Decoder 1 zodat hij ook het voetbal kan zien.

Senario 2:
Zoon speelt met zijn spelcomputer via de beamer. Vader en moeder kijken samen TV 1, zij kijken via TV Decoder 1. Af en toe zappen zij even op de Matrix Switch naar de spelcomputer om te zien of zoon geen geweldadige spelletjes speelt. Dochter kijkt op TV 3 via TV Decoder 2. Plotseling staan er 4 vriendinnetjes voor de deur en ze willen samen een film kijken op de beamer. Zoon pauzeert zijn spel, hij kan zijn spel hervatten bij TV 3. De dochter en vriendinnen kijken via TV Decoder 2 naar de beamer.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »